BUZDOLABINA KONULMAMASI GEREKEN BESİNLER
06-08-2018
16:29
BUZDOLABINA KONULMAMASI GEREKEN BESİNLER
Beslenmemiz için önemli olan yiyecekleri ve içecekleri çoğunlukla buzdolabında muhafaza ederiz. Her yiyecek ve içeceğin saklanma koşulları birbiriyle aynı değildir. Bu sebeple tüm beslenme ürünlerinin buzdolabında saklanması oldukça yanlıştır. Her sebzenin, meyvenin, yemeğin veya muhafaza edilmesi gereken sıcaklık birbirinden değişiktir. Bazı sebzeler oda sıcaklığında bazıları ise buzdolabında saklanmalıdır. Fakat çoğunlukla çoğumuz tüm beslenme ürünlerini buzdolabına koyup taze kalacaklarını düşünürüz. Böyle yaparak bazılarının erken bozulmasına sebep oluruz. Buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler;
PATETES, SOĞAN, SARIMSAK
Yemeklerimizin ana elemanları olan patates, soğan ve sarımsağı buzdolabında muhafaza etmemeliyiz. Bu üçlünün muhafaza edilmesi için serin bir yer gereklidir. Fakat buzdolabı çok fazla soğuk bir alandır. Patates, soğan ve sarımsağı balkonda, kilerde veya oda sıcaklığında güneş almayan bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Sarımsak ve soğan buzdolabında kaldığında soğuktan bozulup kokusunu tüm yiyeceklere yayacaktır. Patates ise buzdolabında muhafaza edildiğinde içindeki şeker sebebiyle kolayca bozulacaktır.
KAHVE VE BAHARATLAR
Genellikle insanlar kahvenin taze kalması için buzdolabında saklanması gerektiğini düşünür. Ancak kahve buzdolabına konulduğunda kokusu ve tadı kolayca yok olmaktadır. Ayrıca kahve koku emme özelliği bulunduğu için buzdolabında bulunan diğer yiyeceklerin kokusunu da kolayca emer. Kahveyi mutfak dolaplarında ağzı kapalı bir kavanoz içerisinde muhafaza edebilirsiniz. Baharatlar da bazı kişiler tarafından buzdolabında muhafaza edilir. Baharatlar buzdolabında nemlenir ve kokusunu diğer yiyeceklere yayar. Baharatları ağzı kapalı cam kaplarda oda sıcaklığında muhafaza etmeniz gerekir.
ÇİKOLATA VE BAL
Çoğunlukla herkes çikolatayı erimemesi için buzdolabına koyar. Ancak çikolata asla buzdolabında saklanmaması gereken besinlerden birisidir. Çikolatayı havalar çok sıcak ise buzdolabına koyun. Sürekli buzdolabına koymak tadının değişmesine sebep olacaktır. Kahvaltılık çikolataları buzdolabına koymak yerine oda sıcaklığında serin bir yerde saklamalısınız. Bal içerisinde şeker bulunduğu için buzdolabına koyduğunuzda halk arasında şekerlenme olarak bilinen kristalleşme meydana gelir. Bu da balın tadının ve kıvamının bozulmasına yol açar. Balı ağzı kapalı cam bir kavanozda oda sıcaklığında güneş almayan bir yerde muhafaza etmeniz gerekmektedir.