Fritöz Nedir? Nasıl Kullanılır?
Fritöz Nedir? Nasıl Kullanılır?
Eminim ki birçoğumuz kızartma veya hamur işlerine bayılıyordur. Çıtır çıtır kızarmış bir patates tabağı ya da sigara böreği sizi mutlu edebilir ve aklınızı başınızdan alabilir. Ancak, fazla kilolarınızdan şikâyetçiyseniz bu tür yemek çeşitlerinden uzak durun ve dikkatli olun. Aksi taktirde kendinizi vicdan azabınızla karşı karşıya bulabilirsiniz.
Kızartmadan Önce
Kızartacağınız malzeme her ne olursa olsun, ilk önce fritözünüzün temiz olduğundan emin olmalısınız.Birikmiş ve sertleşmiş yağ lekeleri ve artıkları yüksek oradan kanserojen madde içermektedir. Kızartma keyfi için sağlığınızdan olmak istemiyorsanız yapılan her kızartmadan sonra, fritözün yağını değiştirmeyi ve temizlemeyi ihmal etmeyin. Çünkü söz konusu olan siz ve sevdiklerinizin sağlıdır.
Fritözde Neleri Kızartabilirsiniz?
Uygun büyüklükte, boyutlarda kesilmiş ve kızartmaya uygun tüm yiyecekleri fritözde pişirebilirsiniz.
• Patates ve diğer sebzeler
• Paneler ve kaplamalı diğer kızartmalıklar
• Sigara, paçanga böreği ve kızartmalık hamur işleri
• Köfte, biftek gibi kırmızı et ürünleri
• Karides, kalamar ve balık gibi deniz mahsulleri
• Tavuk baget, pane, kanat gibi beyaz etler
Fritözü Hazırlama
Kızartacağınız malzemelerin miktarına göre, fritöze yağ ekleyin. Ayrıca kızartma sepetinin ne kadar dolu olacağına bakarak da, yağ oranını ayarlayabilirsiniz.
Küçük bir porsiyon için, fritözün yağ haznesini tamamen doldurmak, hem enerji hem de yağ israfına sebep olur.
Yağı hazneye ekledikten sonra ısınması için bekleyin. Gösterge ışığı hazır olduğunda malzemeleri kızartma sepetine ekleyin ve sepet mekanizmasının yağ haznesine inmesini sağlayın.
Pişme süresini ayarlamak için üreticinin belirttiği talimatları izleyin. Kullanma kılavuzunda ya da fritözün üzerinde en çok kullanılan gıdaların, kaç dakika içerisinde piştiğini görebilir ve buna göre ayarlama yapabilirsiniz.
Pişme süresinin sonunda sepeti yukarıya kaldırın.
Fritözün kapağını açın.
Birkaç dakika boyunca fazla yağların hazneye akmasını bekledikten sonra kızartmalarınızı afiyetle yiyebilirsiniz.
Uyarılar
Fritözün içerisine sulu malzemeler koymayın. Örneğin dilimlenmiş ve suda bekletilmiş patatesin kurulanmadan fritöze atılması ciddi kazalara neden olabilir.
Fritöz tamamen soğumadan önce temizlik işlemine başlamayın.
Atık yağları, bir şişe içerisinde biriktirip geri dönüşüme kazandırın.